Dag van het Rampjaar

Op vrijdag 7 oktober organiseert het Platform Rampjaarherdenking de Dag van het Rampjaar in Utrecht. Deze zal plaatsvinden in Paushuize in Utrecht, een heel bijzondere locatie. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Adriaan Floriszoon tot bisschop van Rome werd gekozen. Paus Adrianus VI werd daarmee de enige paus die de Lage Landen ooit hebben voortgebracht. Paushuize is naar hem vernoemd. 

De locatie is nog om een andere reden bijzonder: in het Rampjaar 1672 was hier het hoofdkwartier van de Fransen gevestigd. Er is zelfs een Luxembourg-zaal, vernoemd naar de Franse opperbevelhebber de hertog van Luxembourg!

In het spoor van de Zonnekoning

Op vrijdagochtend 7 oktober zal worden afgetrapt met een prachtige excursie door Utrecht, waarbij de route wordt gevolgd van de optocht die de Zonnekoning 350 jaar geleden hield. 

Daarbij zal o.a. de Rampjaar-expositie in de Utrechtse Domkerk worden bezocht, waarbij De Slag bij Solebay en het grafmonument van vice-admiraal Van Ghent centraal staan. 

Na deze excursie is er gelegenheid om te lunchen en krijgen de gasten een rondleiding door Paushuize. 

Impact Rampjaar op provincie Utrecht

In het middagprogramma staan de gevolgen van het Rampjaar centraal, en dan in het bijzonder voor de provincie Utrecht. 

De Commissaris van de Koning, Hans Oosters, zal reageren op de stelling van Maarten van Rossem dat Utrecht alle ellende aan zichzelf te danken had. 

Daarna komt prof.dr. Maarten Prak aan het woord over de gevolgen van het Rampjaar voor de Republiek en in het bijzonder voor Utrecht. Was het afgelopen met de Gouden Eeuw? 

Historici en marketeers

Vervolgens zijn er twee stamtafelgesprekken over de gevolgen van het Rampjaar voor de regio en over de marketing en promotie van het Rampjaar. Hieraan nemen regionale historici en marketeers deel. Het programma bevat ook enkele verrassingen en wordt afgewisseld met muziek uit de tijd van het Rampjaar. 

Informatie en aanmelding 

Deelname aan de Dag van het Rampjaar kost – incl. lunch en rondleiding Paushuize – € 25. Het is ook mogelijk om alleen aan het middagprogramma deel te nemen; dit kost € 10. Alle deelnemers krijgen een programmaboekje toegestuurd.

U kunt zich hier aanmelden.

Menu