De Witt of Oranje – Herdenking moord gebroeders De Witt

Den Haag — Rond het statige standbeeld van Johan de Witt op De Plaats herdenkt Stichting Haagse Historie op zaterdag 20 augustus van 12.00 uur tot 13.15 uur dat exact 350 jaar geleden, precies op deze plek, raadpensionaris Johan en zijn broer Cornelis gedood en gelyncht werden door een moordlustige meute.


Muziek, kunst en theater

De manifestatie brengt die turbulente tijd terug met muziek, kunst en theater. Zo is stadsbeiaardier Gijsbert Kok live te zien en te horen tijdens zijn carillonbespeling in de Grote Kerk. Magistrale schilderijen vertellen het ware Haagse verhaal en de koperblazers van Tavenu Loosduinen voeren daarbij de boventoon. 

Eerst laat burgemeester Jan van Zanen zijn licht schijnen op die fatale dag in 1672 die een definitieve wending gaf aan Den Haag als hof- en regeringsstad. Speciaal is het moment dat gastvrouw Eveline van Rijswijk in gesprek gaat met raadpensionaris Johan de Witt en met zijn aartsrivaal prins-stadhouder Willem III. Maar wat heeft de Haagse filosoof Spinoza hier te zoeken…? 

Zeker zo interessant wordt het gesprek met journalist Wouke van Scherrenburg, onder meer bekend van Den Haag Vandaag en de tv-serie De Strijd om het Binnenhof (2021).

Die wijs- en middelvinger van Johan…?

De naakte lichamen van Johan en Cornelis werden aan de voeten opgehangen op het Groene Zoodje bij de Hofvijver. Lichaamsdelen werden afgesneden en opgegeten, of als souvenir meegenomen en verkocht. De bewaard gebleven tong en vinger zijn t/m 13 november 2022 als museumstuk te bezichtigen in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 17, www.haagshistorischmuseum.nl

Maar kijk ook eens goed naar het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats in Den Haag. Welk gebaar gaf de beeldhouwer aan de rechterhand van Johan…? Wie ‘t weet mag het zeggen.


Contact: Stichting Haagse Historie en Erfgoed
hanneke.besseling@haagsehistorie.nl     I   M 06-51709443

Menu