Lezing ‘Spinoza en het Rampjaar’ van Luc Panhuysen

DEN HAAG — Op 12 augustus organiseert Stichting Haagse Historie in het Haags Historisch Museum een lezing over Spinoza. Vrijheidsdenken in de 17de eeuw: voor filosoof en vrijdenker Spinoza was het Rampjaar 1672 een schokkende gebeurtenis. De chaos en onredelijkheid met als hoogtepunt de moord op de gebroeders De Witt bij de Haagse Hofvijver: hoe viel dat te rijmen met de politieke cultuur van een Republiek waar de inwoners meer vrijheid genoten dan waar ook? Het jaar 1672 dwong Spinoza tot het heroverwegen van zijn staatkundige opvattingen. In 1675 voltooide hij zijn Ethica, waarna hij werkte aan zijn (onvoltooid gebleven) Politiek Traktaat. Historicus Luc Panhuysen zal in zijn lezing ingaan op de wijze waarop dat voor hem vorm kreeg. 

Spinoza schreef in een periode waarin de spanningen tussen oranjegezinden en staatsgezinden opliepen en de sfeer grimmiger werd. Het Rampjaar 1672 bracht het dieptepunt. Toen op 20 augustus 1672 de gebroeders Johan en Cornelis de Witt aan de rand van de Haagse Hofvijver door een oranjegezinde menigte vermoord en gelyncht waren, was Spinoza razend op de bloeddorstige ‘barbaren’. Hij woonde 
er niet ver vandaan en wilde een plakkaat aan de Gevangenpoort bevestigen, met de tekst ‘Ultimi Barbarorum!’. Maar zijn huisbaas hield hem tegen, om te voorkomen dat mogelijk ook de staatsgezinde Spinoza vermoord zou worden.

Tickets reserveren kan hier. U bent welkom vanaf 14.30 uur. De lezing begint om 15.00 uur.


Menu