Tournee Concerto d’ Amsterdam & Geert Mak

LANDELIJK – Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het rampjaar 1672 plaatsvond in Nederland. De Maand van de Geschiedenis in oktober heeft ditmaal als thema Wat een ramp! en is geheel gewijd aan het jaar 1672. Concerto d’Amsterdam, gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk, en Geert Mak sluiten in november aan op dit thema tijdens hun tournee Redeloos, radeloos, reddeloos op diverse historische locaties in Nederland.

Concerto d’Amsterdam speelt onder aanvoering van concertmeester Stefano Rossi muziek uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en natuurlijk Nederland; muziek die een relatie heeft met het rampjaar 1672. Er zullen werken klinken van Sweelinck (Mein junges Leben hat ein End) en Hacquart (Harmonia Parnassia), van Biber (Battalia), Purcell (Come ye Sons of Art), Lully (delen uit de opera Isis) en Charpentier (Te Deum, ofwel de Eurovision Anthem). 

Journalist, schrijver en ‘geschiedverteller’ Geert Mak weet als geen ander verbanden te leggen tussen de gebeurtenissen tijdens het rampjaar en de ontwikkelingen die hiertoe geleid hadden. Maar ook legt hij verbanden met het heden. 1672 is het verhaal van botsende ideologieën: de absolute monarchie tegenover de relatief vrije burgerrepubliek. Beide waren in die tijd succesvolle formules, beide systemen vielen een eeuw later uiteen tegenover de kracht en de energie van de Franse en Amerikaanse revoluties. Alleen: waarom gebeurde dat ook met die – in onze ogen – juist zo moderne Republiek? Als dat een voorloper was van de Verenigde Staten en de EU, wat waren dan de zwakke punten? 

Het programma is een afwisseling van muziek en verhalen in onderlinge verwevenheid.

Data

11 novembver, Slot Zeist

12 november, Bergkerk, Deventer

13 november, Martinikerk, Doesburg

18 november, Waalse Kerk, Amsterdam

19 november, Koepelkerk, Hoogezand-Sappemeer

25 november,  Lutherse Kerk, Woerden

26 november, Nieuwe Kerk, Den Haag

27 november, Theater De Maagd, Bergen op Zoom

Menu