Column Bert Bouwmeester, burgemeester van Coevorden:

Coevorden, stad van strijd en van verhalen

Coevorden kent in haar bijna 1000-jarige geschiedenis heel wat belegeringen, veroveringen en heroveringen. De bezetting en bevrijding van 1672 waren niet de enige! Coevorden had (en heeft natuurlijk) een strategische positie. Tot halverwege de negentiende eeuw moest onze vesting worden veroverd om naar het noorden van ons land te kunnen trekken!

1672 was wel één van de meest spraakmakende jaren. Coevorden kreeg in dat jaar een serieuze plek in de geschiedschrijving door de Bisschop van Münster (Bommen Berend), die halverwege dat jaar de vesting snel had veroverd, weer tot over de landsgrens te verdrijven. De manier waarop dat gebeurde was bijzonder. Koster en schoolmeester Meindert van der Thijnen bedacht een manier om met ‘biezen matten’ over de gracht bij de vestingwal te komen. Hij presenteerde dit plan aan Carl von Rabenhaupt, die Groningen wist te behoeden voor bezetting. Zijn leger trok naar Coevorden om de stad te bevrijden. Deze gebeurtenis werd inspiratie voor menig verhaal en heldendicht. Op 30 december 1672 was onze vesting, en daarmee ons land weer vrij van Münsterse belegeraars.

Het is bijzonder om te lezen hoe het destijds moet zijn gegaan. En het is bijna niet voor te stellen wat de inwoners van de stad Coevorden en de omliggende dorpen moesten doorstaan. Plunderingen en vernielingen waren bij elke strijd weer aan de orde van de dag. De afloop van de gezamenlijke aanval op ons land in 1672 bepaalde het Nederland dat we nu zijn. Het heeft veel offers gevraagd en mensenlevens gekost om dat te bereiken.

In Coevorden realiseren we ons hoe bijzonder ons aandeel in die geschiedenis is. In ons Stedelijk Museum (in het Arsenaal uit 1626) is dat goed en mooi weergegeven en zeer de moeite waard om te bekijken. We vieren onze vrijheid en staan stil bij de prijs die dat iedere keer weer vraagt, ook 350 jaar geleden.

Menu