Kyivse waterlinie – Water als militaire strategie

KYIV – Water en onderwaterzetting wordt al eeuwen gebruikt als verdediging tegen een oprukkend vijandelijk leger en het heeft ook al meerdere generaals en soldaten behoorlijk in de weg gezeten. Tijdens het Rampjaar gebruikte Willem III bijvoorbeeld de Oude Hollandse Waterlinie om de Franse opmars tot een halt te roepen en tijdens de 2e Wereld Oorlog werd onderwaterzetting van grote delen van Nederland nog een keer geprobeerd als middel tegen de Duitse agressie. Ook al werkte het toen beduidend minder effectief door de opkomst van nieuwe technologieën, zoals het vliegtuig. 

Toch wordt schijnbaar tot op de dag van vandaag onderwaterzetting gebruikt als militaire strategie. Zo bemoeilijkt het, het transport en de logistieke voorzieningen van oprukkende legers nog steeds. Bovendien maakt de drassige grond de inzet van zwaar materieel ook erg lastig, wat sneller vast komt te zitten in een natte ondergrond. 

Zo zijn er verschillende rapporten binnengekomen van onderwaterzettingen van grote stukken land ten noorden van Kiev. In de strijd tegen de Russen schijnen de Oekraïners ook natuurlijke barrières te willen inzetten in de hoop dat dit de Russische opmars tegen zal werken. Of de onderwaterzetting in Oekraïne daadwerkelijk bedoeld was of dat kwam door oorlogsbeschadigingen aan de waterwerken daar (zoals dammen en dijken) is nog niet geverifieerd. Maar meerdere experts gaan van een bewuste Oekraïense actie uit, immers zullen zij er alles aan willen doen om de Russen te stoppen. 

Lees verder: Satellite images show flooding north of Kyiv, a possible effort to slow Russian troops – The Washington Post

Menu