Compositie theaterconcert Bommen Berend gratis beschikbaar voor amateurorkesten

NOORD-NEDERLAND – Eind augustus zijn er in de steden Groningen en Coevorden spectaculaire uitvoeringen van het muziektheaterstuk Bommen Berend. De uitvoering wordt verzorgd door het paradepaardje van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van chef dirigent majoor Tijmen Botma.. Drie professionele en ervaren solisten bezingen de scènes in het stuk. Voor de amateursector is er een speciale versie gemaakt. 

Rampjaar 1672

In 2022 is het 350 jaar geleden dat we in Nederland het Rampjaar 1672 beleefden. In datzelfde jaar voerde de bisschop van Münster, door het volk Bommen Berend genoemd, oorlog in onder andere de steden Coevorden en Groningen en kregen deze steden door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt hun vrijheid terug. Zowel landelijk als in het noorden van Nederland worden tal van activiteiten ontplooid ter herdenking en viering van het ‘Rampjaar’ 1672. In Coevorden en Groningen doen ze dat onder andere met het theaterconcert Bommen Berend, een overweldigende muzikale belevenis. De luisteraars worden beroerd met een veelzijdig muzikaal verhaal dat zich afspeelt in 1672 in Coevorden en Groningen en deels in Overijssel. De regie is in handen van regisseur Bruun Kuijt

Indrukwekkend scenario in drie talen

Componist Jan de Haan componeerde het muziektheaterstuk gebaseerd op de gebeurtenissen in het oosten en noorden van Nederland in 1672. Het indrukwekkende scenario in drie talen (Duits, Nederlands, Nedersaksisch) is van de hand van toneelschrijver Bouke Oldenhof, onder andere bekend van het Twentse stuk Hanna van Hendrik. 

De drie solisten bezingen de scenes waarin de ‘Rampjaar’-thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), hoop, internationale samenwerking en trots op je afkomst en streek aan bod komen. 

Het project, de compositie en het concert over 1672, laat zien dat we leren uit de geschiedenis en dat de vele naties, vijanden uit het verleden, nu samen optrekken voor de vrede. Onder andere vanuit het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.

Kaartverkoop

Op 25 en 26 augustus 2022 is het theaterconcert te zien in Coevorden en op 28 augustus 2022 in Groningen. De kaartverkoop is gestart op 5 mei 2022. 

Meer informatie: 

www.cultureelcoevorden.nl en www.go350.nl.

Kaartverkoop via: www.vanplan.nl

Compositie voor amateur harmonie- en fanfareorkesten

De hoogtepunten uit het theatraal concertwerk ‘Bommen Berend, de bisschop van Münster’ zijn door Jan de Haan verwerkt in de 13 minuten durende compositie ‘Bommen Berend’ voor amateur harmonie- en fanfareorkesten. De partituur en de bladmuziek zijn kosteloos te verkrijgen via het nieuws- en informatieplatform van de KNMO, Klanwijzer.nl

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ heeft de compositie opgenomen. Deze is te beluisteren via YouTube.

Menu