Herdenking Van Ghent in de Domkerk

UTRECHT – Op 7 juni 1672 sneuvelde admiraal Van Ghent (1626-1672) tijdens de Slag bij Solebay. Gisteren werd hij herdacht in de Domkerk in Utrecht. De Engelse vloot lag in juni 1672 bij Solebay, aan de kust van Suffolk, om zich te bevoorraden en de zieken van boord te halen. Van Ghent was commandant van een groep oorlogsschepen, maar werd nog geen half uur na het begin van de Slag bij Solebay dodelijk getroffen. De Zeeslag eindigde uiteindelijk in een strategische overwinning voor De Republiek; voorlopig zouden de de Fransen en Engelsen geen nieuwe poging kunnen wagen om te landen op de Hollandse kust. Van Ghent werd uiteindelijk begraven in de Domkerk in Utrecht. Rombout Verhulst vervaardigde het grafmonument.

In de Domkerk was een expositie te zien over het leven van Van Ghent. Tijdens de herdenking was er muziek van Camerata Capelle. Arja van Veldhuizen vertelde over de ambivalente gevoelens die het grafmonument oproept bij kerkgemeenteleden, medewerkers en bezoekers. Vervolgens was het woord aan Dries van der Vossen, voorzitter van de vereniging van officieren en oud-officieren van het Korps Mariniers ‘Willem Joseph baron Van Ghent’. Van Vossen ging in op de rol van Van Ghent als naamgever van de vereniging. Prof. dr. Renger de Bruin sloot af met een lezing over het praalgraf van Van Ghent als monument voor de Nederlandse onafhankelijkheid.

De herdenking werd georganiseerd door Stichting Platform Rampjaarherdenking in samenwerking met Domkerk (Citypastoraat Domkerk en Stichting Vrienden van de Domkerk), gemeente Utrecht, Vereniging W.J. Baron van Ghent en Historische Vereniging Oud-Utrecht.

Menu