Het Verraad van Deventer: expositie in Museum De Waag geopend

DEVENTER – Help! De vijand belegert de stad en dreigt deze aan puin te schieten. Een oud geschiedenisverhaal is ineens actueler dan ooit. Zondagmiddag 22 mei is de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer Rampjaar 1672’ in Museum De Waag officieel geopend door burgemeester Ron König.

Bommen Berend

De nieuwste tentoonstelling van Museum De Waag toont de belegering van Deventer door een Duits-Franse overmacht. De vorst-bisschop van Munster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, dreigde met zijn gevreesde mortieren en brandbommen Deventer in vuur en vlam te zetten. Toen Deventer zich niet overgaf liet hij de stad van drie zijden beschieten. Onder leiding van burgemeester Hendrick Nilant zag het bestuur geen andere oplossing dan de stad dadelijk over te geven.

Verraad of verstandig besluit?

Eeuwenlang werd de Deventenaren de snelle overgave van 1672 nagedragen als verraad aan de Republiek. Evengoed was Deventer de enige stad in Overijssel die überhaupt weerstand bood tijdens de inval. In het museum kan je de belegering en overgave van de stad vanuit verschillende perspectieven beleven. De bezoeker kan zelf oordelen of Deventer zich tot het uiterste had moeten verdedigen of er verstandig aan deed de stad over te geven.

Meer informatie over de tentoonstelling en de openingstijden van het museum zijn te vinden op museumdewaag.nl.

Menu