Museum De Waag bedekt door gigantische vlag

DEVENTER – Een immens rood-witte vlag met daarop de adelaar van Deventer bedekt De Waag. Bezoekers van de Brink maken er massaal foto’s van. Wat doet die vlag daar? Het jaartal 1672 geeft een aanwijzing. Precies 350 jaar geleden werd Deventer belegerd door Bommen Berend tijdens het bekendste Rampjaar uit de Nederlandse geschiedenis.

Rampjaar in Deventer

Nederland herdenkt dit jaar op grote schaal het Rampjaar. In Museum De Waag is nu de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’ te zien. De tentoonstelling toont met indrukwekkende collectiestukken en prikkelende multimedia het beleg en de overgave van de stad. Conservator Anne van Geuns: “Op 16 juni 1672 schreef het stadsbestuur op aan legerleider Willem III dat de vijand Deventer heeft ingesloten. Met deze actie vragen we aandacht voor de bezetting van Deventer. Op 21 juni 1672 was de capitulatie van Deventer een feit. Dan zal De Waag grotendeels bedekt zijn met een witte vlag.” 

Beat ‘Bommen Berend’

In het kader van de Rampjaar-tentoonstelling plaatst Museum De Waag de mobiele escaperoom experience ‘Beat Bommen Berend’. Door het oplossen van allerlei puzzels en vraagstukken in teamverband, kruip je in de huid van de Overijsselse bevolking die vreselijk hebben geleden door de oorlogszuchtige bisschop ‘Bommen Berend’. De escaperoom staat op 21, 22, 23 en 28, 29 en 30 juni van 11:00 tot 17:00 uur voor Museum De Waag en is, dankzij de IJsselacademie en erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, gratis te beleven.

Alle informatie over het museumbezoek en de mobiele escaperoom is te vinden op www.museumdewaag.nl

Menu