Vice-admiraal Van Ghent herdacht in Utrechtse Domkerk

UTRECHT – Op 7 juni 1672 sneuvelde vice-admiraal Van Ghent in de Zeeslag bij Solebay. Naar aanleiding hiervan organiseerde het Platform Rampjaarherdenking op 7 juni 2022 een herdenkingsbijeenkomst in de Utrechtse Domkerk, in samenwerking met o.m. de gemeente Utrecht, het Citypastoraat van de Domkerk, de Vereniging W.J. Baron van Ghent en de Historische Vereniging Oud-Utrecht. 

Op het programma stonden o.m. een lezing van prof.dr. Renger de Bruin en een concert met muziek uit de Gouden Eeuw van Camerata Capelle, o.a. werken van Sammartini, Telemann en Handel.  

De herdenking werd bijgewoond door bijna 200 belangstellenden.

Bloemenhulde bij de graftombe

Voorafgaand aan de herdenking brachten D. van der Vossen (voorzitter Vereniging W.J. Baron van  Ghent) en adjudant Snaauw een bloemenhulde bij het praalgraf van vice-admiraal Van  Ghent. Ook was er een speciale expositie gewijd aan het leven  en werk van Van Ghent. 

NOS Radio 1 Journaal

In de media heeft de herdenking veel aandacht gekregen, o.a in een  interview op het NOS Radio 1 journaal op 7 juni. Platform-secretaris Merle Lammers werd door Mart Visser geïnterviewd over het leven van Van Ghent, de Slag bij Solebay en de herdenking en zijn praalgraf in de Domkerk. 

Beluister hier de aflevering terug vanaf minuut 53:07. 

Detail van  het grafmonument  van de hand van  Rombout Verhulst in de Domkerk

Menu